به گزازش باخیش خبر به نقل از بانگ خبر ،کوه بیستون در کنارهٔ یک راه باستانی پر رفتوآمد قرار داشته و این راه، مسیر محل عبور کاروانها همچنین نظامیان از شهرهای بابل و بغداد به سوی کوههای زاگرس و اکباتان بودهاست.این خود از مهمترین عوامل گیرایی این منطقه برای نمایاندن قدرت پادشاهان ایران بودهاست.
نام بیستون (ستون نیکو)
بیستون از واژه «بغستان» یا دو واژه «بغ» به معنی خدا و «ستان» به معنای جایگاه خدایان گرفته شده. البته نام باستانی این بنا باگاستانا بوده و به مرور زمان به «بَهیستان» و بعدها «بَهیستون» که به معنی ستون نیکو بوده تغییر کرده. در حال حاضر نام بیستون برای این بنای تاریخی در نظر گرفته شده و این عبارت باید سر هم تلفظ شود.
سنگنوشته بیستون بزرگترین سنگنوشته جهان است و به عنوان اولین متن شناخته شده ایرانی نیز در نظر گرفته میشود. این سنگ حکاکی شده که متعلق به دوران هخامنشیان است که در شهر بیستون از توابع کرمانشاه واقع شده است.
آنچه روی این سنگ نوشته به تصویر کشیده شده شامل پیروزی داریوش بزرگ بر گئومات مغ و به بند کشیدن یاغیان است. البته عدهای از مورخان معتقدند که نمایشگر مسیح و ۱۲ حواریون وی در این بنای سنگی به تصویر کشیده شدهاند و برخی از افراد باور دارند که این سنگنوشته به ماجرای شلمنصر یکم و ده قبیله گمشده بنیاسرائیل اشاره دارد.
این اثر تاریخی به سه زبان ایلامی، اکدی، فارسی باستان و خط میخی نوشته شده و یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رمزگشایی خط میخی و زبان فارسی محسوب میشود. محوطه بیستون از آثار ملی ایران بوده و از سال ۲۰۰۶ به عنوان یکی از آثار ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو محسوب میشود.
دوران پارینه سنگی