• امروز : یکشنبه, ۲۹ تیر , ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 20 July - 2025

اطلاعیه ها

هیچ محدودیتی برای مصاحبه مدیران با رسانه‌ها وجود ندارد بررسی مشکلات ۹ واحد تولیدی در جلسه امروز کارگروه تسهیل خراسان شمالی ارتقای جایگاه اردبیل در میانگین درآمد شهری طبق گزارش مرکز آمار ایران تلاش برای نهایی‌کردن پروژه‌های بالای ۸۰ درصد پیشرفت در آذربایجان شرقی تاکید رئیس دانشگاه تبریز بر برگزاری کرسی‌های ترویجی نظریه پردازی، نقد و مناظره توسعه خدمات بهزیستی آذربایجان شرقی با رویکرد محله‌محوری و توانمندسازی پایدار کاهش ۳۱ درصدی بارش‌ها در آذربایجان شرقی پیام تسلیت امام جمعه تبریز در پی شهادت «زین العابدین جباری‌وند» یوسف حسن‌پور سکان مدیریت برق ورزقان را در دست گرفت شرط جدید دریافت گواهینامه رانندگی دیدار رئیس و پرسنل اداره بهزیستی با امام جمعه مرند حذف سهمیه‌های کنکور میانه میزبان اردوی تمرینی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان کشور جذب نیروهای متخصص در آیگپ همزمان با خدمت سربازی بازداشت سارقان حرفه‌ای در آذربایجان‌شرقی/کاهش ۵۲ درصدی سرقت در ۱۲ روز جنگ تحمیلی

0

کشف لاشه یک قلاده فوک خزری در سواحل نورمازندران

  • کد خبر : 22796
  • 29 تیر 1404 - 12:43
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره‌کل محیط زیست مازندران گفت: با کشف لاشه یک فوک خزری دیگر در سواحل نور، شمار موارد کشف‌شده این گونه جانوری امسال به ۳۹ قلاده در سواحل استان رسید.

به گزارش باخیش خبر ، روح‌الله اسماعیلی روز یکشنبه در حاشیه جلسه ساماندهی سواحل دریای خزر در ساری افزود: در ادامه پایش‌های مستمر نوار ساحلی استان، لاشه یک قلاده فوک خزری در ساحل نور، مشاهده و مستندسازی شد.

وی افزود: لاشه در وضعیت پیشرفته فساد قرار داشتند و به همین دلیل، امکان کالبدگشایی و تعیین دقیق علت مرگ آنها فراهم نیست.

فوک‌ خزری تنها پستاندار بزرگترین دریاچه جهان و یکی از معروف‌ترین موجودات دریای کاسپین است که مدت‌هاست حال خوشی ندارد. طی سال‌های اخیر مشاهده لاشه‌های این گونه متفاوت آبزی در سواحل جنوبی دریای کاسپین این نگرانی را در بین دوستداران محیط زیست به وجود آورده که خطر انقراض نسل فوک‌های خزری بیش از هر زمان دیگری این جاندار دریایی را تهدید می‌کند.

بر اساس اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، فوک خزری در فهرست جانوران آسیب‌پذیر قرار داشته و نیاز شدید به حفاظت دارد. اما این حفاظت فقط مختص ایران نیست و باید کشورهای روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان نیز به عنوان همسایگان خزر در این زمینه مشارکت کنند.

در خزر، کوچک‌ترین گونه فوک‌های واقعی، یعنی فوک‌های بدون گوش است و فقط در این دریاچه یافت می‌شود امادر ماه های اخیر ۳۹ لاشه‌های ثبت شده از این گونه خاص آبزی در سواحل مازندران کشف شده است.

این پستاندار دریای خزر در بیشتر نقاط دریا زندگی می‌کند و محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن مواد. غذایی و به صورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز بیشتر فوک‌های خزر در آب‌های سرزمینی ایران به سر می‌برند.

در ایران و در سال‌های دهه ۶۰ شمسی تعدادی از ساکنان مازندران خاطراتی از دیدن فوک‌ها که به آن «سگ آبی» نیز می‌گویند در اسکله‌های خلوت مانند اسکله «نکا» به یاد دارند. فُک خزری از لحاظ ژنتیکی و حفظ تعادل در زنجیره غذایی دریای خزر بسیار با ارزش و مهم است.

این گونه آبزی به واسطه قرار گرفتن در راس هرم غذایی و پراکنش آن در کل زیستگاه، به عنوان گونه شاخص دریای خزر محسوب می‌شود. وجود فوک در دریای خزر که معیشت بسیاری از مردم وابسته به آن است، از نشانه‌های سلامت دریای خزر به حساب می‌آید.

به طور کلی فوک‌های خزری به دمای آب وابسته هستند و هنگامی که دما افزایش پیدا کند، به قست‌های عمیق و سردتر دریا می‌روند. از این جهت دریای خزر با دمای متفاوت آب در نقاط مختلف توانسته زیستگاهی ارزشمند برای فُک‌های خزری است.

نابودی این گونه می‌تواند اکوسیستم مازندران را به خطر اندازد، فوک‌های دریای مازندران مهاجرت سالانه منظمی دارند، آن‌ها به دمای آب بسیار وابسته‌اند. وقتی دمای آب افزایش می‌یابد، آن‌ها به بخش‌هایی که آب عمیق‌تر و قاعدتاً سردتر است، مهاجرت می‌کنند. فوک‌ها در تابستان، بهار و پاییز بیشتر در آب‌های نیمه جنوبی مازندران از جمله ایران زندگی و برای زایمان به مناطق یخی در شمال دریای مازندران مهاجرت می‌کنند.

نخستین و تنها مرکز حفاظت از گونه در معرض خطر فوک خزری در ایران و در سال ۲۰۱۰ رسما آغاز به کار کرد، این مرکز در جزیره آشوراده، در نزدیکی سواحل بندر ترکمن احداث شد.

هدف آن نجات فوک های آسیب دیده، آموزش ماهیگیران، ارتقا سطح فرهنگ محیط زیستی جامعه، تحقیقات و گسترش فعالیت‌های حفاظتی به سایر کشورهای حوزه خزر بوده‌ است، این مرکز تا ابتدای سال ۲۰۱۸ توانست ۸۳ قلاده فوک را از مرگ نجات داده و پس از انجام درمان به طبیعت بازگرداند.

کشف لاشه یک قلاده فوک خزری در سواحل نور اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران: تعداد لاشه‌های شناسایی‌شده فوک خزری در سواحل استان مازندران از ابتدای سال ۱۴۰۴ تاکنون به ۳۹ قلاده رسیده است که بخشی از آن‌ها به‌علت فساد پیشرفته قابل کالبدگشایی نبوده‌اند.

لینک کوتاه : https://bakhishkhabar.ir/?p=22796

اخبار مشابه:

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.