• امروز : یکشنبه, ۲۹ تیر , ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 20 July - 2025

اطلاعیه ها

۱.۴ میلیون ایرانی به این بیماری مبتلا هستند استخدام ۳۰ هزار معلم جدید تا اول مهر نگاهی انسانی و روایت‌محور به اقتصاد بررسی مسائل فاز یک و دو شهرک خاوران در کمیته فنی کمیسیون ماده ۵ افزایش ۲۵ درصدی نرخ کرایه سرویس مدارس تبریز/ مساعدت ۱۵ میلیارد تومانی شهرداری به سرویس مدارس استثنایی کشف اموال مسروقه مسافر قطار کمتر از ۱۲ ساعت آغاز جشنواره استعدادهای درخشان بوکس از فردا علیرضا بیرانوند از پرسپولیسی‌ها بابت اتفاقات فصل گذشته عذرخواهی کرد. سیروس همتی و تشبیه جریان هنر در جنگ ۱۲ روزه به سکانسی از کشتی تایتانیک هیچ محدودیتی برای مصاحبه مدیران با رسانه‌ها وجود ندارد بررسی مشکلات ۹ واحد تولیدی در جلسه امروز کارگروه تسهیل خراسان شمالی ارتقای جایگاه اردبیل در میانگین درآمد شهری طبق گزارش مرکز آمار ایران تلاش برای نهایی‌کردن پروژه‌های بالای ۸۰ درصد پیشرفت در آذربایجان شرقی تاکید رئیس دانشگاه تبریز بر برگزاری کرسی‌های ترویجی نظریه پردازی، نقد و مناظره توسعه خدمات بهزیستی آذربایجان شرقی با رویکرد محله‌محوری و توانمندسازی پایدار

0

کاهش ۳۱ درصدی بارش‌ها در آذربایجان شرقی

  • کد خبر : 22885
  • 29 تیر 1404 - 18:59
کاهش ۳۱ درصدی بارش‌ها در آذربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان‌ شرقی، گفت: میزان بارندگی در مجموع سه فصل پاییز، زمستان و بهار تاکنون تنها ۱۹۴ میلی‌متر بوده و بارندگی‌ها حدود ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته‌اند

به گزارش باخیش خبر ، شهرام شفیعی امروز در جمع مدیران در اتاق بازرگانی تبریز با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود در سال زراعی جاری حدود ۳۲۰ هزار تن خرید گندم انجام شود، گفت: میزان خرید تضمینی گندم تا امروز ۸۰ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۸ درصد کاهش نشان می‌دهد.

وی در مورد دلایل کاهش تولید گندم، کاهش بارندگی در پاییز و زمستان همچنین سرمازدگی شدید در اواخر فروردین و چندین نوبت تگرگ و همچنین عدم اختصاص کامل آب از سد شهیدکاظمی و کاهش ۵۰ درصدی آب تخصیصی از سد علویان و سایر سدها تاثیر مستقیم در تولید داشتند با اشاره به کاهش ۳۳ درصدی بارندگی در پاییز و ۷۳ درصدی در زمستان امسال در استان آذربایجان شرقی، گفت: حق‌آبه سدهای استان کاهش یافته و این مسأله به‌ویژه در اراضی دیم تأثیر مستقیم داشته است. پیش‌بینی می‌کنیم امسال کمتر از سال گذشته محصول گندم تولید و خریداری شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان‌ شرقی، با بیان اینکه کاهش بارندگی در پاییز و زمستان و افت شدید ذخایر سدهای استان موجب محدودیت جدی در تخصیص آب از سوی شرکت آب منطقه‌ای برای بخش کشاورزی شده، گفت: این موضوع به طور مستقیم منجر به کاهش تولید در بخش کشاورزی شده است.
شفیعی با بیان اینکه متأسفانه سرمازدگی در اسفندماه و فروردین همچنین وقوع تگرگ در بهار، خسارات قابل‌توجهی به کشاورزان استان وارد کرده است با اشاره به شرایط نامساعد اقلیمی سال زراعی جاری بیان کرد: گندم به‌ عنوان مهم‌ترین و گسترده‌ترین محصول زراعی استان، بیشترین سطح زیر کشت را در میان محصولات زراعی استان به خود اختصاص داده است. با وجود آن‌که این استان از نظر میزان تولید گندم در رتبه هفتم کشور قرار دارد، اما در سال زراعی جاری با تنش‌های شدید اقلیمی مواجه بوده است؛ به‌گونه‌ای که خشکسالی قابل ‌ملاحظه در پاییز و زمستان، کاهش بارندگی نسبت به میانگین نرمال، افت رطوبت خاک، و بروز پدیده‌های خسارت‌زای جوی در مراحل حساس فنولوژیکی گیاه، نه ‌تنها به صورت مستقیم باعث کاهش عملکرد مزارع گندم آبی و دیم شده، بلکه به صورت غیرمستقیم و ازطریق کاهش رواناب رودخانه ها و افت حجم ذخایر سدهای منطقه نیز باعث کاهش عملکرد مزارع گندم آبی شده است.
وی، افزود: میزان بارندگی در مجموع سه فصل پاییز، زمستان و بهار تاکنون تنها ۱۹۴ میلی‌متر بوده، در حالی‌که این مقدار در مدت مشابه سال گذشته ۲۸۰ میلی‌متر بود. به عبارتی، بارندگی‌ها حدود ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته‌اند. این در حالی است که عمده این کاهش در فصل‌های پاییز و زمستان اتفاق افتاده است؛ فصولی که نقش حیاتی در تأمین رطوبت خاک برای آغاز و تداوم رشد رویشی گندم دارند و در مجموع فصول پاییز و زمستان تنها ۵۹.۸ میلی متر بارندگی داشتیم در حالی که در مدت مشابه سال گذشته این مقدا ۱۲۶.۷ میلی متر بود یعنی با کاهش ۶۶.۹ میلی متر معادل ۵۲.۸ درصد بارندگی روبه رو بوده ایم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، ادامه داد: کمبود رطوبت در فصل پاییز، باعث تأخیر در سبز شدن و استقرار مناسب گیاه شد. در زمستان نیز علاوه بر کم‌بارشی، عدم وجود پوشش برف باعث شد ریشه‌ها در برابر یخبندان‌های سطحی و نفوذ سرما آسیب‌پذیر شوند.
شفیعی، به همزمانی خسارات سرمای دیررس با مراحل حساس رشد اشاره کرد و گفت: در اسفند و فروردین، همزمان با آغاز رشد مجدد و شروع مراحل پنجه‌زنی و ساقه‌ رفتن، چندین موج سرمای شدید و یخبندان به وقوع پیوست. این سرمای نابهنگام موجب کاهش تعداد پنجه‌های بارور، کوتاهی خوشه‌ها و اختلال در توسعه یکنواخت بوته‌ها شد که در نهایت بر عملکرد نهایی تأثیر منفی گذاشت.
وی در خصوص شرایط بهار، با اشاره به تکرار حوادث اقلیمی خسارت‌زا، گفت: در مناطق دیم‌خیز استان به‌ ویژه در شهرستان‌های هشترود، چاراویماق، بستان‌آباد و در سایر شهرستانها بارش تگرگ در چند مرحله و در طول هفته‌های پایانی اردیبهشت و اواسط خرداد، خسارات قابل‌توجهی به مزارع وارد کرد. این پدیده به‌ویژه زمانی رخ داد که گندم در مراحل حساس گلدهی یا شیری قرار داشت.
شفیعی افزود: در اوایل خردادماه نیز بادهای گرم و خشک در مناطق مختلف استان هم‌زمان با مرحله پر شدن دانه اتفاق افتاد که موجب تسریع در خشک شدن سنبله‌ها، کاهش وزن هزار دانه و افت عملکرد نهایی شد.

لینک کوتاه : https://bakhishkhabar.ir/?p=22885

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.