• امروز : یکشنبه, ۴ خرداد , ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 25 May - 2025

اطلاعیه ها

چرا میلیاردها میلیارد تومان بودجه به فدراسیون فوتبال می دهید؟/ پول را می گیرند، به ریش همه هم می خندند پاراکاراته کار آذربایجان شرقی بر بام آسیا ایستاد سیندرلای فلسطین در ایران؛ از تجریش گردی تا ملاقات با عراقچی | هدیل العیان کیست؟ الیف شافاک در رمان جدیدش « رودهای آسمان» از حافظه آب سخن می گوید صنعت مرگ در ایران؛ هم پرسود و هم کشنده/ ویدئو مرعشی: ایران درخاورمیانه قادر به ایفای نقش کلیدی می باشد ورزقان، شایسته یک تیم فوتبال پرقدرت هیچ تغییری از نظر کمیت و قیمت در نان یارانه‌دار استان اردبیل وجود ندارد آیین رونمایی از الواح ثبتی میراث طبیعی و میراث ناملموس فرهنگی شهرستان اسکو مراسم عطر افشانی گلزار شهدا در مرند به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر ویتامینی که تاثیر شگفت‌انگیز روی مغز دارد اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار تسهیلات برای تامین تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی تفاهم‌نامه فاینانس ۴۲۰ میلیون دلاری خط ۲ قطارشهری تبریز منعقد شد محموله ۴ میلیارد و پانصد میلیون ریالی لوازم آرایشی خارجی قاچاق در مرند کشف شد تجلیل از ووشوکار میانه ای آذربایجان شرقی

0

«دیباچه نویسی بر مرقع»؛ نگاهی به بخش نادیده تاریخ هنر ایرانی- اسلامی

  • کد خبر : 9317
  • 05 اسفند 1403 - 8:42
«دیباچه نویسی بر مرقع»؛ نگاهی به بخش نادیده تاریخ هنر ایرانی- اسلامی

تهران- باخیش خبر- کتاب «دیباچه نویسی بر مرقع؛ نگارش تاریخ هنر در ایران قرن دهم هجری» به تحلیل بخش نادیده تاریخ هنر ایرانی- اسلامی می‌پردازد، موضوعی که در میان سنت‌ها و آداب نسخ خطی فارسی جای داشته است.

به گزارش باخیش خبر، دیباچه‌نویسی بر مرقع یکی از سنت‌های مهم در تاریخ نگارگری و خوشنویسی ایرانی-اسلامی محسوب می‌شود. مرقع‌ها مجموعه‌ای از آثار هنری شامل نقاشی‌های مینیاتور، خوشنویسی‌ها، تذهیب‌ها و گاه اشعاری هستند که در قالب یک دفتر گردآوری شده‌اند.

دیباچه‌ای که برای یک مرقع، نوشته می‌شود، اثر را معرفی کرده و هدف از گردآوری آن را بازگو می‌کند. توضیحی درباره محتوا و ساختار و بیان ارزش هنری و تاریخی مرقع را در خود دارد و به ویژگی‌های سبکی خوشنویسان و نگارگران اشاره می‌کند.

نام خوشنویسان، نقاشان و تذهیب‌گران، تقدیم‌نامه یا سفارش دهنده اثر نیز در دیباچه درج می‌شود.

دیباچه‌ها موضوعی کمتر مورد توجه در تاریخ هنر بوده‌اند و آثار اندکی در این موضوع وجود دارد اما فرهنگستان هنر این جای خالی را با یک اثر قابل توجه پر کرده است.

کتاب «دیباچه نویسی بر مرقع؛ نگارش تاریخ هنر در ایران قرن دهم هجری»، نوشته دیوید جی راکسبرو، با ترجمه حنیف رحیمی پردنجانی به بررسی این موضوع پرداخته است.

روکسبرا در دانشگاه ادینبورگ و کالج هنر ادینبورگ تحصیل کرد و در سال ۱۹۸۸ مدرک کارشناسی ارشد هنرهای زیبا را در تاریخ هنر و کارگاه عملی (شامل سازه‌های فولادی جوشکاری‌شده و ریخته‌گری برنز) دریافت کرد.

سپس برای تحصیل دکتری تاریخ هنر در دانشگاه پنسیلوانیا پذیرفته شد و در سال ۱۹۹۶ مدرک خود را دریافت کرد. او از همان سال تدریس در دانشگاه هاروارد را آغاز کرد و در سال ۲۰۰۳ به سمت دانشیاری دست یافت.

روکسبرا در آثار پژوهشی خود، به موضوعات مختلفی پرداخته است، از جمله زیبایی‌شناسی و تاریخ دریافت آثار هنری، و رویکردهای متفاوت در مطالعه تاریخ هنر. تمرکز اصلی او بر متون مکتوب اولیه، نقاشی‌های نسخه‌های خطی، هنر کتاب‌آرایی، خوشنویسی، هنر و معماری تیموری، روابط هنری میان چین و سرزمین‌های اسلامی، سفرنامه‌ها و تاریخ گردآوری آثار، نمایشگاه‌ها و موزه‌ها بوده است. او در حال حاضر روی دو کتاب کار می‌کند: «مطالعه‌ معماری ایران در قرون وسطی از طریق آرشیو میرون بمنت اسمیت» و «هنر و ادبیات در هرات اوایل قرن پانزدهم میلادی».

کتاب «دیباچه نویسی بر مرقع؛ نگارش تاریخ هنر در ایران قرن دهم هجری» در هفت فصل به تحلیل تاریخی و محتوایی دیباچه‌های مرقع در اواخر دوره تیموری و اوایل دوره صفوی پرداخته است.

این کتاب شامل فصل اول: مقدمه‌ای بر دیباچه‌ها، فصل دوم: مؤلفان و محیط زندگی و زمانه آنان، فصل سوم: انشاء و زمینه، فصل چهارم: ابعاد ادبی، فصل پنجم: هنر در تاریخ و عمل، فصل ششم: پرده‌گشای چهره تصویر: دیباچه دوست محمد بر مرقع بهرام میرزا و فصل هفتم: خاتمه به همراه یک ضمیمه با موضوع ارتباطات استاد و شاگردی و آلبوم تصاویر است.

کتاب «دیباچه نویسی بر مرقع؛ نگارش تاریخ هنر در ایران قرن دهم هجری» نوشتهٔ دیوید جی. راکسبرو و ترجمه حنیف رحیمی پردنجانی در نوبت اول تابستان ۱۴۰۳ با ۳۸۳ صفحه باز سوی انتشارات فرهنگستان هنر منتشر شد.

لینک کوتاه : https://bakhishkhabar.ir/?p=9317

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.