به گزارش باخیش خبر ، جلال رحیمزاده، در حاشیه اولین جشنواره ملی عدس شهرستان ورزقان با اشاره به اهمیت این محصول در تأمین نیازهای غذایی جامعه گفت:با توجه به نقش پروتئین در امر تغذیه و میزان پروتئین بالای محصول عدس که به گفته کارشناسان بهترین جایگزین برای گوشت محسوب میشود محققان کشاورزی با تمرکز بر این محصول و با خالصسازی، تولید و تکثیر آن، جایگاه عدس را در رژیم غذایی جامعه ارتقا دادهاند. وی افزود: سطح زیر کشت محصول عدس دیم در استان بالغ بر ۲۳ هزار هکتار است که بیشترین سطح زیر کشت به ترتیب در شهرستانهای ورزقان با ۱۶ هزار هکتار، اهر با ۲ هزار و ۶۰۰ هکتار و میانه با ۱۶۰۰ هکتار قرار دارد. تولید این محصول بیش از ۹ هزار تن بوده که قابلیت افزایش تا ۱۴ هزار تن را دارد و به طور میانگین عملکرد ۶۰۰ کیلوگرم در هکتار ثبت شده است که عملکردی نسبتا قابل قبول محسوب میشود. رحیمزاده ادامه داد: در سال زراعی جاری به دلیل بروز خشکسالی و سایر بلایای طبیعی تولید عدس به ۹ هزار تن کاهش یافت و عملکرد به ۴۰۰ کیلوگرم در هکتار رسید. با وجود این، جایگاه استان در تولید این محصول با توجه به سطح زیر کشت، رتبه نخست کشور است. تولید کشوری عدس بیش از ۷۹ هزار تن و تولید جهانی آن حدود ۷۰ میلیون تن برآورد میشود. مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به نقش تناوب کشت عدس تصریح کرد: با توجه به قرار گرفتن عدس در ردیف گیاهان لگومینوزه، کشت این محصول در تناوب با غلات در اراضی دیم استان ـ که بیشترین سطح زیر کشت را دارند، میتواند در افزایش عملکرد و در نتیجه تولید بیشتر غلات نقش بسزایی ایفا کند.
وی در ادامه به وضعیت برداشت و قیمت این محصول اشاره کرد و گفت: هماکنون برداشت و استحصال عدس در سطح استان پایان یافته است. قیمت این محصول در زمان برداشت در سر مزرعه ۱۰۵ هزار تومان بوده و در بازار به صورت عمده ۱۴۵ هزار تومان و به صورت خردهفروشی ۱۶۵ هزار تومان عرضه میشود. رحیمزاده همچنین از فعالیت پایگاه نوآوری کشت عدس در شهرستان ورزقان خبر داد و اظهار کرد: این پایگاه با همکاری کارشناسان مؤسسه تحقیقات دیم کشور ایجاد شده است. هدف اصلی در این پایگاه، کشت مقایسهای بین ارقام اصلاحشده سنا، بیلهسوار و دو توده بومی بود. نتایج نشان داد که به لحاظ عملکردی، توده بومی نسبت به هر دو رقم اصلاحشده برتری داشته و این موضوع نشانگر پتانسیل بالای آنها برای تحقیقات بیشتر و در نتیجه تولید و تکثیر است. وی افزود: در کشت مقایسهای انتظاری و کشت بهاره نیز، ضمن عملکرد بهتر کشت بهاره، عملکرد ارقام اصلاحشده نسبت به تودههای بومی مطلوبتر بود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: با پیگیریهای انجام شده و موافقت کمیته فنی بذر استان، مجوز یک واحد تولید بذر عدس صادر شد. این واحد با همکاری نزدیک همکاران مؤسسه تحقیقات دیم، هستههای بذری را در اختیار گرفت و در سال جاری موفق به تولید ۳۹ تن بذر ارقام اصلاحشده سنا و بیلهسوار در طبقات مختلف بذری شد.