.به گزارش باخیش خبر به نقل از تیتربرتر: برخی این تصمیم را شروعی برای ۳ نرخی شدن بنزین می دانند. برخی هم از احتمال کاهش سهمیه سوخت خودروها خبر می دهند. اما ابهامات در مورد سرنوشت بنزین در کشور تنها محدود به مردم و جایگاه داران نمی شود و به نظر می رسد که بهارستان نشین ها هم خیلی در جریان تصمیم های وزارت نفت نیستند.
در این میان بسیاری ضمن ابراز بی اطلاعی از تصمیم وزارت نفت، هر گونه اظهار نظر در اینباره را به هفته آینده موکول کرده اند. برخی هم نمایندگان مجلس هم که حاضر به گفتگو شدند، اطلاعات دقیقی از برنامه دولت برای تغییر قیمت بنزین نداشتند.
آیا قیمت بنزین گران میشود؟
این سئوال را برخی کارشناسان و نمایندگان ادوار مجلس در گفتگو با خبرنگاران پاسخ دادهاند. مرتضی افقه، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران در پاسخ به این سئوال که ایا قیمت بنزین دستخوش افزایش خواهد شد یا خیر؟ گفت: بعید میدانم دولت در سال جاری دست به تغییر قیمت بنزین بزند، اما بازی با مساله سوخت و بنزین و استفاده از کارت سوخت و انتشار اخبار متعدد برای آمادهسازی جامعه برای افزایش نرخ سوخت همچنان ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه ماندگاری تورم در محدوده بالای چهل درصد هزینه افزایش قیمت سوخت را بالا برده است، گفت: قیمت سوخت در شاریط قعلی اگر تغییر کند، مجوزی برای رشد دوباره تورم صادر خواهد شد. اردیبهشت سال ۱۴۰۱، دیدم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی چه تورم شدیدی را خصوصا ر بخش غذا ایجاد کرد، حالا نیز تغییر قیمت بنزین میتواند زمینه را برای بروز بحران دوباره مهیا نماید.
او گفت: به نظر من هیچ یارانه نقدی نمیتواند این تورم را جبران کند، در شرایطی که کل یارانه پرداختی دولت قادر به تامین هزینه یک هفته یک خانوار نیست، موج تورم یارانه جدید را نیز بیاثر خواهد کرد.
مهدی پازوکی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این سئوال که ایا بنزین در سال جاری دستخوش تغییر قیمتی میشود؟ گفت: به نظر من یک سیاست درست توسط یک گروه که درک درستی از اقتصاد نداشتند و البته در مجلس حضور داشتند، برچیده شد.
منشأ همه گرفتاریهای حوزه بنزین عدم تعدیل سالانه قیمت است
کارشناسان اقتصادی و پژوهشگران حوزه انرژی معتقدند اصلیترین دلیل اتفاقات بنزینی این روزها، ثابت ماندن قیمت بنزین از آبان ۱۳۹۸ تاکنون و عدم اصلاح تدریجی قیمت بنزین است.
طبق آمارها نیز این موضوع بیشترین سهم را در سبقت مصرف بنزین از تولید آن دارد. دلیل هم این است که اولا ثابت ماندن قیمت بنزین باعث شده سهم بنزین که مرکز آمار ایران آن را برای سال ۱۳۹۹ حدود ۲ تا ۲.۳ درصد برای خانوارها برآورد کرده بود حالا در سال گذشته و سال جاری به حول و حوش یک درصد درآمد خانوار برسد.
این موضوع خود در افزایش تمایل به مصرف در قالب خودروهای تکسرنشین و استفاده کمتر از حملونقل عمومی موثر بوده است. اما یکیدیگر از بدترین تبعات ثابت ماندن قیمت بنزین مساله افزایش حجم قاچاق بنزین از مرزهای کشور است.
منصفانه قضاوت کنیم، منشأ همه گرفتاریهای حوزه بنزین عدم تعدیل سالانه قیمت بوده که خود در قالب تشدید مصرف، تشدید ناترازی، کمبود، عدم توسعه و تنوعبخشی به سبد سوخت کشور، عدم توجه به بهینهسازی مصرف و دیگر چالشهاست.
نگاهی به تجربه کشور در حوزه بنزین نشان میدهد در سالهایی که قیمت بنزین بهصورت تدریجی اصلاح شده (سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۳) این اصلاحات چندان تبعات امنیتی و سیاسی به همراه نداشته و با پذیرش عمومی همراه شده و حتی در آن سالها تورم عمومی کشور نیز از روند بلندمدت خود کمتر بوده است.
اما برخلاف این وضعیت در سالهایی که دولت برای چندین سال قیمت بنزین را ثابت نگه داشته، درنهایت سیاستگذار مجبور شده برای جبران عقبماندگی قیمت چندساله دست به شوکدرمانی بزند نتیجه آن اعتراضات مردمی و تبعات امنیتی بوده است. این وضعیت نهفقط در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۸۶ بلکه در سالهای قبل از انقلاب و ازجمله در سال ۱۳۴۳ نیز منجر به بحران شده است.